Gyakori kérdések

A leggyakoribb kérdésekre itt adjuk meg a válaszokat. Ha ezek között nem találja a megoldást, akkor a Kapcsolat menüpont segítségével tud tőlünk kérdezni írásban vagy telefonon.

Mikor és milyen rendszerességgel tartják a foglalkozásokat?

A csoport tagjaival egyeztetjük a mindenkinek megfelelő kezdési időpontokat, ezek általában heti rendszerességűek és lehetnek hétköznap vagy hétvégén is, reggel 8 órától este 9 óráig. Egy normál foglalkozás 3 óra hosszú (3×60 vagy 4×45 perc), de két foglalkozást összevonva (Expressz képzési mód) és akár egy héten belül több foglalkozással is zajlanak képzéseink.
Kérjük, jelentkezéskor adja meg, hogy mikor érne rá a foglalkozásokra!

Mikor indulnak a képzések?

A képzések folyamatosan indulnak az év teljes időtartama alatt, amint egy-egy tanfolyamra összegyűlt legalább 4-8 hallgató, akik azonos időszakban érnek rá a foglalkozásokra (napközben vagy estefelé, hétközben vagy hétvégén) és velük legalább az első foglalkozás időpontját is tudtuk egyeztetni. Ez néhány naptól akár 2-3 hétig is eltarthat a jelentkezőktől függően. Ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni, így a csoport is hamarabb tud kezdeni.
Ha gyorsan szeretne megtanulni fotózni, akkor ajánljuk az Elit képzési módot, amelyen csak egy hallgatóval foglalkozunk az ő igényeihez, időbeosztásához alkalmazkodva.

Milyen egészségügyi és biztonsági körülményeket biztosítanak az iskolában?

A Fotósképzőben kifejezetten figyelünk a helyszín biztonságára és a környezet higiéniájára: tiszta bútorokkal, antibakteriális kézmosóval és papírtörölközővel ellátott mosdóval, rendszeresen takarított, ÁNTSZ által ellenőrzött, a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő, fertőzésmentes termekben és környezetben, biztonságos környéken várjuk a résztvevőket.

Milyen fényképezőgéppel folynak a képzések, milyen géppel tudom elkezdeni a tanulást?

Komolyabb digitális fényképezőgépek (P, A/Av, S/Tv, M üzemmóddal rendelkező) használatára alapulnak a képzéseink, így már ilyen géppel érdemes elkezdeni a tanulást. De nem fontos ezek megléte, ugyanis ingyenesen tudunk fényképezőgépet biztosítani a foglalkozások alkalmára (korlátozott számban, igénylési sorrendben, teljes felelősségvállalással). A csak teljesen automata módon használható fényképezőgépek is megfelelőek lehetnek, igaz, korlátozott mértékben. A jó kép a fejben születik meg, a fényképezőgép csak az eszköz, amivel ezt a képet rögzíteni lehet.

Tudnak-e segíteni fényképezőgép, fotós és műtermi eszközök vásárlásában?

Igen, ha szeretne fotós eszközöket vásárolni, szívesen segítünk ingyenes tanácsadással – akár még a képzés megkezdése előtt is – emailben, telefonon, vagy akár személyesen is. Ha még nincs gépe, érdemes megvárni a képzés első néhány foglalkozását, amelyeken személyesen tudjuk tisztázni, hogy milyen fényképezőgépre és kiegészítőkre lehet szüksége az alkotáshoz. Segítségképpen részletes tanácsadó cikk is olvasható a Blogunkban Milyen fényképezőgépet vegyünk? címmel.

Változó időbeosztásban élek, ez gondot okozhat-e a foglalkozások rendszeres látogatásában?

Tapasztalataink szerint nem szokott fennakadásokat okozni az egyik résztvevő változó időbeosztása. A soron következő foglalkozások időpontját lehet módosítani, egyeztetni előre minden egyes alkalommal. Ha a csoport többi tagjának nem felel meg egy adott időpont, akkor akár egy felzárkóztató foglalkozásra is sor kerülhet. De lehetőség van az Elit képzési mód keretén belül a más hallgatóktól teljesen független képzésre is, ugyanis ekkor csak egy tanulóval foglalkozunk, az ő időbeosztása és tananyag igénye szerint.

Mit jelent a 100%-os pénzvisszafizetési garancia?

A felnőtt képzéseinkre Tripla Garanciát nyújtunk:

 1. 100% pénzvisszafizetés,
 2. foglalkozás pótlása, valamint
 3. ismétlési lehetőség a biztos tudáshoz.

A 100%-os pénzvisszafizetési garancia a képzéseink kiváló minőségére, hatékonyságára vonatkozik. Ha a hallgató nincs megelégedve a képzés szakmai színvonalával, mélységével, akkor az adott (csomagok esetén az első) képzés félidejében visszaigényelheti a képzés (csomag) teljes díját.

A 100%-os pénzvisszafizetési garancia nem érvényesíthető:

 • A képzési minőséggel nem kapcsolatos szempontok alapján,
 • abban az esetekben, amelyekben a Fotósképző felelőssége nem megállapítható: előre nem látható, az oktatást megakadályozó események bekövetkeztekor (vis major: műszaki meghibásodások, betegség, baleset, állami intézkedések stb.),
 • ha a hallgató nem jelenik meg a képzés egy részén vagy egészén, vagy nem vesz részt az óraközi munkában, vagy nem teljesíti a tanár képzéssel kapcsolatos instrukcióit, vagy nem tartja be a képzések részvételi szabályzatát,
 • külső munkatársak (modell, sminkes, fodrász, asszisztens stb.) és partnercégek mulasztó viselkedése esetén.

Mit jelent az, hogy az elmulasztott foglalkozást pótolni lehet?

A felnőtt képzéseinkre Tripla Garanciát nyújtunk:

 1. 100% pénzvisszafizetés,
 2. foglalkozás pótlása, valamint
 3. ismétlési lehetőség a biztos tudáshoz.

2. garanciánk az elmulasztott foglalkozás pótlásának biztosítása. Ha bármely okból nem tud részt venni a hallgató valamelyik foglalkozáson, akkor azt utólag, egy másik csoport hasonló foglalkozásán teljesen díjmentesen be lehet pótolni.

Ez egy másik csoport azonos témájú foglalkozásán, a képzés elvégzése után egy éven belül tehető meg, ezért mindenképpen előzetes időpont egyeztetés szükséges. A pótláshoz szükséges időpont- és tananyag egyeztetés megszervezése kizárólag a hallgató feladata, amihez a Fotósképző minden szükséges segítséget megad.

Mit jelent az, hogy megismételhető a részvétel a biztos tudás megszerzéséért?

A felnőtt képzéseinkre Tripla Garanciát nyújtunk:

 1. 100% pénzvisszafizetés,
 2. foglalkozás pótlása, valamint
 3. ismétlési lehetőség a biztos tudáshoz.

3. garanciánk a nem értett témakörök újbóli átvételi lehetősége. Ha a képzés elvégzése után maradt olyan téma, tananyag, kérdéskör, amiről ugyan szó esett a képzésen, de a hallgatónak még mindig nem érthető, akkor ezt a tananyagot még egyszer újra átveheti, meghallgathatja.

Ez egy másik csoport azonos témájú foglalkozásán, a képzés elvégzése után egy éven belül tehető meg, ezért mindenképpen előzetes időpont egyeztetés szükséges. A pótláshoz szükséges időpont- és tananyag egyeztetés megszervezése kizárólag a hallgató feladata, amihez a Fotósképző minden szükséges segítséget megad.

Mikor szükséges rendezni a tandíjat?

A tandíjat elővételben, a képzés kezdése előtt, vagy a kurzus első foglalkozása időpontjának véglegesítésekor szükséges rendezni átutalással vagy készpénzes befizetéssel. A beiratkozás a tandíj rendezésével válik érvényessé, s a foglalkozások ütemezését is ez után tudjuk biztosítani.

Van-e részletfizetési lehetőség?

Igen, indokolt esetben az Amatőr fotográfus és az Alkalmazott fotográfus képzéseinkre tudunk biztosítani részletfizetési lehetőséget. A részletfizetés igénybevételekor a teljes tandíj 50-50%-a fizetendő az 1. és 5. foglalkozás alkalmával. Részletfizetést más kedvezmények igénybevételekor nem tudunk biztosítani, mivel a kedvezmények nem vonhatók össze (így a csomagárak esetében sem alkalmazhatók). A részletfizetési igényt a jelentkezéskor jelezni szükséges és egyedi szerződéskötéssel érvényesíthető.

Mit tartalmaz a tandíj összege?

A tandíj tartalmazza:

 • a teljeskörű elméleti és gyakorlati képzést,
 • a műteremben található professzionális fotós-, világítástechnikai és számítástechnikai eszközök használatát és ezek
 • rezsiköltségét,
 • a különböző műtermi, fotós, technikai és egyéb kellékek használatát,
 • igény esetén fényképezőgép használatot (korlátozott számban),
 • a képzéseken foglalkoztatott modellek és sminkesek honoráriumát,
 • igény esetén: kávét, teát, ásványvizet.

A honlapon feltüntetett árak teljes, azaz bruttó árak és az oktatási helyszíneinken érvényesek.

Kiszállás díja: 4000 Ft / 30 perc

Hallgatóink számára kedvezményt biztosítunk a további képzések tandíjából, illetve a professzionális fotóműtermünk bérleti díjából. Részletek az Akciók menüpont alatt.

Az ajándékutalvánnyal kapcsolatos tudnivalók

Az ajándékutalványunk:

 • igényes, szép kivitelű, igazi ajándék (21×15 cm méretű színes nyomat, minőségi díszborítékban),
 • bármely kurzusra, workshopra, vagy bármekkora összegre igényelhető,
 • szabadon átruházható,
 • névre szólóan rendelhető,
 • a képzés kezdési időpontja, formája később is egyeztethető,
 • korlátlan ideig érvényes.

Az ajándékutalvány egy fizetési eszköz, nem jelent jelentkezést a képzésre, amire kiállítottuk. Az ajándékozott a honlapunk Kapcsolat menüpontja segítségével jelentkezik az adott képzésre, majd a tandíjat az utalvánnyal rendezi.

Az ajándékutalvány készpénzre nem váltható, valamint értékegyeztetéssel más képzésünk igénybevételéhez is felhasználható, mint amire kiállítottuk.

Az ajándékutalvány írásban, a Kapcsolat menüpont segítségével igényelhető.

Kérjük, az ajándékutalvány igényléséhez megrendeléskor adja meg:

 • az ajándékozott nevét,
 • a képzés elnevezését vagy az utalvány összegét,
 • a számla kiállításához a befizető nevét és pontos címét,
 • a fizetés módját (készpénz vagy utalás),
 • és az átvétel módját (személyesen a központunkban, vagy postán)!

Miután átvettük a megrendelést, 1-3 munkanap alatt elkészíttetjük az utalványt, majd díszborítékkal együtt átadjuk a központunkban, vagy postázzuk a megrendelő címére.

Képzések indulásával, tandíjjal kapcsolatos szabályok

Általános szabályok:

 • A tanfolyamra/workshopra/alkotótáborra való beiratkozás érvényesítéséhez előzetes, írásban történő jelentkezés (a Kapcsolat menüpont segítségével) és a tandíj befizetése szükséges.
 • A tandíj befizetése legkésőbb a kezdési időpont egyeztetése után, de a képzés kezdése előtt történik.
 • A tandíj készpénzben és átutalással egyaránt befizethető.
 • Már elindult képzésre befizetett tandíjat csak a 100%-os pénzvisszafizetési garanciánk (lásd feljebb!) érvényesítésével lehet visszaigényelni, egyéb módon nem.
 • Ha egy tanfolyamot az arra jelentkezőkkel közösen egyeztetett kezdési időpont után 6 hónapig nem tudunk elindítani, vagy egy workshopot 3 meghirdetett időpont után sem tudunk megrendezni, a tandíj teljes egészében visszaigényelhető, vagy más képzésre felhasználható.
 • Igény esetén bármely képzésünk megszakítható és más csoporttal bármikor folytatható, elvégezhető később, akár több részletben is.
 • Minden képzés a jelentkezőkkel előre egyeztetett, meghirdetett időpontban kezdődik.
 • Jelentkezzen időben! Ha az utolsó percig vár, a csoport létszáma betelhet, vagy törölhetjük a képzést elégtelen jelentkezés miatt.

Lemondás, hiányzás a hallgató részéről:

 • Képzések, workshopok, táborok: hallgatói lemondás, vagy a tanfolyamon való megjelenés elmulasztása esetén a tandíj nem téríthető vissza. De a teljes összeg felhasználható későbbi csoportban, vagy más képzéseken való részvételre is, ha a hallgató a tanfolyam indulása előtt írásban jelzi a módosítási szándékát.
 • Elit képzési mód: hallgatói lemondás, vagy a tanfolyamon való megjelenés elmulasztása esetén a tandíj nem téríthető vissza. De a teljes összeg felhasználható későbbi időpontban, vagy más képzéseken való részvételre is, ha a hallgató a tanfolyam indulása előtt írásban jelzi a módosítási szándékát.
 • Foglalkozások elmulasztása: Legalább 24 órával az adott foglalkozás előtt kérjük jelezni az esetleges hiányzást. De, az elmulasztott tanórákat egy későbbi, hasonló csoport ugyanazon foglalkozásán lehet pótolni. A tananyagok bepótlásának szervezése a hallgató feladata, a Fotósképző ez ügyben nem vállal felelősséget.

Képzés törlése:

 • A Fotósképző fenntartja a jogot, hogy elégtelen jelentkezői létszám esetén bármelyik meghirdetett képzését későbbre halassza, vagy törölje. Ebben az esetben az érintett jelentkezőket erről előre értesítjük (ezért kérjük, hogy napi gyakorisággal használt email címet adjon meg!), majd a képzés kezdését új időpontra ütemezzük.

Képzés biztosítása:

 • A Fotósképző fenntartja a jogot, hogy csak olyan jelentkezők képzését vállalja el, akik számára a megfelelő színvonalú oktatást biztosítani tudja, valamint bármely jelentkező, vagy résztvevő képzését indoklás nélkül visszautasítsa.
 • Előre nem látható, az oktatást megakadályozó események bekövetkeztekor (vis major: műszaki meghibásodások, járványügyi intézkedések, betegség, baleset, időjárás stb.) a Fotósképző nem tudja garantálni a képzések megrendezését és nem vonható felelősségre. Ezért ezekben az esetekben a már befizetett tandíjat nem tudjuk visszatéríteni, és az érintett képzések az akadályozó események elmúltával, későbbi időpontokban vehetők igénybe.

Mennyi ideig tartanak a foglalkozások, workshopok?

A képzések foglalkozásai alkalmanként 3 óra hosszúak, ami 4 tanórát, azaz 4×45 percet jelent, igény szerinti szünettel. A workshopok 14 órakor kezdődnek és általában 19-21 óráig tartanak.

Milyen végzettséget, bizonyítványt adnak a képzések?

Amatőr fotográfusAmatőr fotográfus PluszAlkalmazott fotográfus, Digitális képfeldolgozó, Digitális videofilmes képzések egyaránt: Képzési tanúsítvány

Képzéseink szabadiskola jellegű, saját tudáson, tapasztalatainkon és munkákon alapuló, egyedi, minőségi, nemzetközi (angol, német) tudásanyagra és trendekre, modern tananyagra épülő képzések. A Fotósképzőben alapvetően nem művészeket, hanem fényképezéssel foglalkozó szakembereket képzünk. Vagyis nem illúziókat, hanem tudást, gyakorlatot, konkrét szakmát adunk a hallgatóink kezébe. Aki a képzéseink elvégzése után fotósként szeretne dolgozni, megfelelő fizetéshez juthat a tudásával.

Hol zajlanak a foglalkozások?

A képzéseink helyszínei (választható, majdnem minden képzésünk igénybe vehető mindkét helyszínen):

 • Pest: Fotósképző Oktatóterem és Fotóműterem, 1052 Budapest, Párizsi u. 1.
 • Buda: Budai Oktatóterem, 1122 Budapest, Magyar Jakobinusok tere 7.

A pesti helyszín a patinás, elegáns belvárosban található, a Váci utcánál. Budán, szintén központi, könnyen megközelíthető részen, a Széll Kálmán tértől 1 percre található Budai Oktatóteremben zajlanak a képzéseink. Itt az Alkalmazott fotográfus képzés és a workshopok egy része nem vehető igénybe. Részletes térképek a Kapcsolat menüpont alatt, megközelítési lehetőségek pedig alább találhatók.

Milyen részvételi szabályok érvényesek a kurzusokon?

Csak olyan szabályok érvényesek, mint bármelyik más iskolában. A hallgatók érdeke, hogy a képzések rendben és hatékonyan folyhassanak, ezért kérjük az alábbiak betartását, figyelembe vételét:

 • a foglalkozásokat pontosan kezdjük, beengedés kezdete a kezdési időpont előtt 10 perccel,
 • az esetleges hiányzást, időpontmódosítási kérelmet legalább 24 órával előre be kell jelenteni,
 • a hallgató által a kezdéstől számított 24 órán belül lemondott, vagy elmulasztott foglalkozás megtartottnak számít,
 • a képzés helyszínei, témái módosíthatók, de csakis az adott csoport összes tagjának egyetértésével,
 • a foglalkozásokon ideje alatt étkezni nem szabad,
 • igény esetén egy rövid (10-15 perces) szünetet be tudunk iktatni,
 • bármilyen észrevételt, javaslatot időben kérünk megtenni,
 • a házi feladatok elkészítése a hallgatók érdeke,
 • a fotóműterem balesetvédelmi előírásait kérjük maradéktalanul betartani,
 • a foglalkozásokon tilos hang- és filmfelvétel készítése,
 • a foglalkozásokon a mobiltelefon használata nem megengedett,
 • ismerős, családtag nem vehet részt alkalmilag (rövid időre sem) a foglalkozásokon.

A további, pontos részvételi feltételeket a képzési központban és a külső oktatási helyszínen kifüggesztett Részvételi szabályzat tartalmazza. A hallgató a képzésen való részvételével a Részvételi szabályzatot elfogadja.

Hogyan lehet megközelíteni tömegközlekedéssel a képzés helyszíneit?

Pesti helyszín (1052 Budapest, Párizsi u. 1., a Váci utcánál):
Metró: az M1 M2, M3 metróval a Deák tértől 3 perc séta, a M4 metróval Kálvin tértől 5 perc séta.
Busz: az 5, 7, 178 buszokkal a Ferenciek tere megállótól 1 perc séta.
Villamos: 4, 6 villamosokkal a Blaha Lujza tér megállótól 3 buszmegálló, míg a 2 villamos Vigadó téri vagy Március 15-e téri megállótól 2 perc séta.
Budai helyszín (1122 Budapest, Magyar Jakobinusok tere 7., a Déli pályaudvarnál):
Metró: az M2 metróval a Déli pályaudvar megállótól kb. 1 perc séta.
Busz: az 5, 16, 21, 22, 39, 91, 102, 116, 128, 129, 139, 149, 155, 156 és 222 buszokkal a Széll Kálmán tér megállótól kb. 1 perc séta.
Villamos: 4, 6, 17 villamosokkal a Széna tér megállótól kb. 1 perc séta.

A Kapcsolat menüpont alatt részletes térképek találhatók.

Hogyan lehet megközelíteni járművel a képzés helyszíneit?

Pesti helyszín (1052 Budapest, Párizsi u. 1., a Váci utcánál) A Párizsi utca a Váci utcából nyíló sétáló utca, így a Petőfi Sándor utcában, a Piarista utcában, az Erzsébet híd alatt, a rakparton, vagy a környékbeli parkolóházakban lehet mellette parkolni.
Budai helyszín (Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.): A Széll Kálmán tér felől, illetve a Csalogány utca felől be lehet hajtani. Részletes parkolási információkat a következő pontban talál.

Milyen parkolási lehetőségek vannak a környéken (ingyenes, fizetős)?

Pesti helyszín (V. kerület, Párizsi u. 1.) A környékbeli utcákon, az Erzsébet híd alatt, a Duna parton is sok parkolóhely található, innen pár perc séta a Párizsi utca. Parkolási díjat az automatákkal, vagy SMS-ben lehet rendezni (telefonszám az automatán található). AKényelmesebb és kedvezőbb árú lehetőségként a környező parkolóházakbanban fedett helyen lehet parkolóhelyet bérelni tetszőleges ideig: Piarista utca, Bazilika stb.
A parkolási díj
– az utcákon: hétköznap 8-20 óra között 525 Ft/óra, a rakparton 350 Ft/óra, hétvégén és 20 óra után ingyenes,
– a környékbeli parkolóházakban 5-700 Ft/óra.
Ajánljuk, hogy a környező kerületek közeli parkolóhelyeit vegyék igénybe, innen a Fotósképző csupán pár perc séta.

Kerékpárosoknak: a Petőfi Sándor utcán kamerával megfigyelt, ingyenes kerékpártároló található. Kerékpárt a ház udvarán is el lehet helyezni, de az iskolába tilos behozni.

Ingyenes parkolási lehetőségek: Az Arena Plaza bevásárlóközpont kétszintes, 2800 férőhelyes parkolója jelenleg Budapest legynagyobb parkolóháza, amelyben a parkolás a hét minden napján kedvező áron vehető igénybe. Innen kb. 15 perc utazás a Fotósképző. Emellett hét közben 20 óra után és hétvégén egész nap ingyenes a parkolás a környék összes fizetős parkolóhelyén. (Kivéve a parkolóházakat és mélygarázsokat.)

Budai helyszín (Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.): A környékbeli utcákon egész nap lehet parkolóhelyet találni, a parkolási díjat az utcákon kihelyezett automatával, vagy SMS-ben lehet rendezni (telefonszám az automatán található). Kényelmesebb és kedvezőbb árú lehetőségként a szomszédos Mammut bevásárlóközpont parkolójában fedett helyen lehet parkolóhelyet bérelni tetszőleges ideig. A parkolási díj
– az utcákon: hétköznap 8-18 óra között 350 Ft/óra, hétvégén és 18 óra után ingyenes,
– a Mammut bevásárlóközpont parkolójában 350 Ft/óra.

Kerékpárosoknak: a Széll Kálmán téren ingyenes kerékpártároló található.

A Kapcsolat menüpont alatt részletes térképek találhatók a Fotósképző képzési helyszíneiről.

Nyújt-e a Fotósképző szakmai segítséget, konzultációs lehetőséget a képzéseken kívül?

Igen, korlátlan idejű és ingyenes konzultációs lehetőséget nyújtunk a képzéseken felmerült témák, kérdések, problémák vonatkozásában, valamint bármlyen fotós szakmai kérdésben, készülékvásárláshoz is. A lehetőséggel munkanapokon 10-20 óra között személyesen (előre egyeztetett időpontban), vagy telefonon, vagy emailben lehet élni.

Mit kell magával hozni a foglalkozásokra a hallgatónak?

Egy (lehetőleg MILC, tükörreflexes vagy bridge/zoom) digitális fényképezőgépet működőképes állapotban (feltöltött akkumulátorral, üres memóriakártyával, stb.), munkafüzetet és íróeszközt. A Digitális képfeldolgozó és a Digitális videofilmes képzés foglalkozására laptop használata is szükséges.

Képzett és profi tanáraink

világosan, érthetően, türelemmel oktatnak. Nem csak tanárok, hanem napi szintű, profi művelői is szakmájuknak.

Képzési helyszíneink

Budapest központi helyein találhatóak, bármikor és bárhonnan gyorsan, egyszerűen megközelíthetőek.

Kurzusaink

folyamatosan indulnak, így nem kell több hónapot várni, időveszteség nélkül akár azonnal el lehet kezdeni a tanulást.

Egyedi igényeket

is figyelembe tudunk venni a kis (3-6 fős) csoportok miatt, így minden hallgatónkkal személyesen foglalkozunk.

Fotósképző

érthető, hatékony képzések szakértőktől

Pesten az elegáns belvárosban, az V. kerület, Váci utcai exkluzív épületben található modern, profi oktatóközpontban és fotóstúdióban.
Budán a központi Széll Kálmán térnél, színvonalas, hangulatos oktatási helyszínen.

R

Kicsik & ifik

Várjuk a fiatal tehetségeket alkotótáborainkba, kurzusainkra:

Képzési módok

Távolsági képzés: online elmélet, online vagy személyes gyakorlat

Normál képzés: általában heti egy alkalommal, 6-8 fővel zajló kurzusok

Expressz képzés: két foglalkozást egy napon megtartva jóval gyorsabban elvégezhető a kurzus

Elit képzés: csak egy főt oktatunk, egyedi igények, órarend szerint, sokkal több gyakorlattal

További információk a honlapon találhatók